Sisältöjulkaisija

angle-left Yhteisessä tilaisuudessa jaettiin tietoa valkoposkihanhivahinkojen torjunnasta ja viljelijätuista

Yhteisessä tilaisuudessa jaettiin tietoa valkoposkihanhivahinkojen torjunnasta ja viljelijätuista

Polvijärven koulukeskuksen auditoriossa ja etäyhteydellä järjestettiin tiistaina 13.2.2024 tilaisuus, jossa aiheena olivat erityisesti valkoposkihanhivahinkojen torjunta ja viljelijätuet. Samalla lisättiin tietoutta uudesta lintupelto-ympäristötukimahdollisuudesta. Tilaisuus oli suunnattu Polvijärven ja Outokummun alueen maatalousyrittäjille. Kuulolla oli noin 30 henkilöä. Tilaisuus oli yhteistyössä Pohjois-Karjalan maaseutupalvelujen, Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen , Maaseudun Sivistysliiton ja MTK:n järjestämä.

Tilaisuuden sisältö:

Aiheeseen johdatti maaseutuasiamies Teuvo Mutanen Pohjois-Karjalan maaseutupalveluista.

Ville Vuorio (Pohjois-Karjalan ELY) kertoi lukuja vuoden 2023 vahingoista ja maksetuista korvauksista sekä torjunnasta ja karkotuksesta.

Mika Pirinen (Pohjois-Karjalan ELY) kertoi poikkeuslupa-asiasta sekä korvauksen hakemisesta rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä.

Arto Ruuska (Pohjois-Karjalan ELY) kertoi lintupelloista ja ympäristötukiasioista.

Hanna Araja-Matilainen (Maaseudun Sivistysliitto) esitteli Ilmasta käsin -hanketta ja hanhipaimentoimintaa.

Ilkka Jokinen Tutjunniemen erä -metsästysseurasta kertoi hanhipaimentoiminnasta seuran näkökulmasta.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Hanna Araja-Matilainen, Ville Vuorio, Arto Ruuska, Teuvo Mutanen, Mika Pirinen, Ilkka Jokinen.

Puheenvuorojen välissä ja jälkeen oli tilaa vapaalle keskustelulle ja kysymyksille. Esille nousi muun muassa metsästysseurojen tarve tietää lintupeltojen sijainnit. VIPU-mobiilisovelluksen käyttäjät antoivat palautetta ja parannusehdotuksia. Päättäjien suuntaan toivottiin entistä tiukempaa painostusta, jotta valkoposkihanhesta tulisi metsästyslaji.

Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen tilanne on ollut Keski-Karjalassa pahin. Populaation koko on ollut jatkuvassa kasvussa, mutta työkaluja hillintään ei ole. Ongelman ennustetaan laajenevan alueellisesti. Pientä toivoa antaa toimiva korvausjärjestelmä, joka sähköistymisen jälkeen on myös entistä nopeampi. Aktiivisista hankkeista toivotaan myös ratkaisuja vahinkojen torjuntaan ja ehkäisyyn. Petteri Orpon hallitusohjelmassa mukana olevan metsästysasian toivotaan johtavan lakimuutokseen. Metsästys ei kuitenkaan riitä ratkaisemaan ongelmaa, tilaisuudessa todettiin. Monipuolista yhteistyötä on tehtävä jatkossakin. 

Tilaisuuden lopuksi ideoitiin uutta tapaamista paikallisten maatalousyrittäjien kanssa, jossa voidaan keskustella lisää muun muassa valkoposkihanhivahinkojen torjunnasta sekä lintupeltojen perustamisesta. Maaseutupalvelut tiedottaa alueen yrittäjiä, kun ajankohta on sovittu. 

Vastaava infotilaisuus järjestettiin Joensuussa 9.2. ja siitä on katseltavissa tallenne Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen YouTube-kanavalla.

Lisätietoja aiheesta:

Teuvo Mutanen

Maaseutuasiamies

040 104 6107

teuvo.mutanen@liperi.fi

 

Sara Mutanen

Maaseutuasiamies

050 432 3797

sara.mutanen@liperi.fi

 

Valkoposkihanhien aiheuttamia vahinkoja käsiteltiin yhteisesti Polvijärven auditoriossa 13.2.

Sisältöjulkaisija

Kaikki uutiset - facelift

Tapahtumakalenteri

Tapahtumakalenteri

Mitä odotat? -banneri

Bannerimainos, jossa lukee Mitä odotat? Tutustu Polvijärven odottamattomaan välimaastoon. Lue lisää. Kuvassa hymyilevä mies ja nainen hämyisässä maatilaympäristössä, heidän takanaan nousee värikkäitä kuvituskukkia.

Instagram jakaja

Instagram etusivu

Sivu arviointi ja palaute