Sisältöjulkaisija

angle-left Yritysvierailulla – Huoltolinkki Oy

Yritysvierailulla – Huoltolinkki Oy

Huhmarin matkailukeskuksen alueesta toisen puoliskon omistavan Huoltolinkki Oy:n yrittäjät näkevät alueessa potentiaalia monipuoliseen liiketoimintaan. Yrittäjät Henrik Väänänen ja Markus Väänänen tapasivat Polvijärven elinkeinotiimin eli kunnanjohtaja Heikki Hallikaisen, maaseutuasiamies Teuvo Mutasen, kunnan teknisen johtaja Ari Soikkelin ja Business Joensuun yritysasiantuntija Juha Saastamoisen juhlatila Louhessa aurinkoisena pakkaspäivänä. Mukana oli myös Markuksen isä ja Henrikin setä, Simo Väänänen.

Polvijärven elinkeinotiimi kävi tutustumassa Huoltolinkin yritystoimintaan Huhmarin alueella.

   Kuvassa vasemmalta: Ari Soikkeli, Juha Saastamoinen, Teuvo Mutanen, Markus Väänänen, Henrik Väänänen, Simo Väänänen ja Heikki Hallikainen.

Huoltolinkin omistamaan alueeseen kuuluu useampi pieni lomamökki, kuusi kappaletta paritalomökkejä sekä jylhällä paikalla sijaitseva juhlatila Louhi. Huoltolinkki osti paikan konkurssipesältä huhtikuussa 2023. Jälleenmyyntiä kokeiltiin syksyllä 2023. Koska kauppoja ei syntynyt, päättivät yrittäjäserkukset lähteä kehittämään alueen liiketoimintaa itse.

− Nämä kaverit ovat huiman rohkeita, naurahtaa Simo Väänänen.

Rohkeutta uusi suunta myös edellyttää. 2018 perustetun Huoltolinkin liiketoiminta on keskittynyt aikaisemmin Kontiolahdelle ja Joensuuhun kiinteistöhuollon ja maanrakennuspalveluiden tehtäviin. Huhmarin myötä yritys on laajentanut sekä toimialaansa että ”pelikenttäänsä”.

− Aluksi mietittiin, että tämä voisi olla liian iso juttu meille. Toisaalta tämä on asettunut hirveän hyvin meidän muuhun toimintaan, kertoo Henrik Väänänen.

− Niin, me olemme vuokranneet asuntoja ennenkin ja olemme kiinteistöjen kanssa tekemisissä. Tähänkin paikkaan liittyy erittäin olennaisena osana tilojen huoltaminen ja ylläpitäminen. Siihen meillä on osaamista ja ammattitaitoa, Markus Väänänen toteaa.

Energian kulutus tarkastelussa

Väänäset ovat pystyneet jo järkevöittämään kulurakenteita ja esimerkiksi madaltamaan Louhen öljylämmityksen kuluja. Tyhjinä päivinä lämmitetään maltillisesti. Energiakustannukset ovat kuitenkin edelleen tuntuvan korkeat ja lisätoimia suunnitellaan. Harkinnassa on lämmitysmuodon vaihtaminen.

− Ajatuksena on vaihtaa tai tuoda öljyn rinnalle ilma-vesilämpöpumppu, kertoo Markus Väänänen.

Ratkaisuja energiaremonttiin onneksi on tarjolla ja Polvijärven elinkeinotiimi tietää heti vinkkejä yrittäjille.

− Tällaisiin muutoksiin on olemassa tuen mahdollisuuksia. Esimerkiksi ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on yksi mahdollinen, mistä kannattaa selvittää avustusta, vinkkaa Ari Soikkeli.

− Myös ELY-keskuksella on yritysten energiamuutoksiin tukiratkaisuja. Niitä kannattaa selvittää myös, kertoo Teuvo Mutanen.

− Business Joensuu tarjoaa yrityksille konsultaatiota tarvittaessa erilaisissa tukiasioissa, Juha Saastamoinen lisää.

   Louhen tekniset ratkaisut ja lämmityskustannukset herättivät keskustelua mahdollisista ratkaisuista.

Tulevaisuuden Huhmari on hybridi

− Minulla on taustalla kokemusta Paiholan virkistysalueesta ja sen kehittämisestä. Näen täällä hyvin paljon samanlaisia elementtejä. On vakituista asumista, mikä tuo jatkuvaa liikettä alueelle ja sitten on matkailupalveluiden toimintaa. En siis näkisi, että tämä on jatkossa enää pelkkä matkailukeskus vaan niin sanottu hybridi. Se tuo alueelle asukkaita lisää ja näkisin, että se hyödyttää myös kuntaa, kuvailee Simo Väänänen.

Ennen matkailijoita palvelleet paritalomökit ovat nyt vuokralla yksityishenkilöille. Asunnon vapautuessa tulee heti useampi kysely ja seuraavat vuokralaiset löytyvät nopeasti, kertovat Väänäset.

− Enemmänkin menisi, jos olisi. Tälläkin hetkellä kaikki 12 asuntoa on käytössä, iloitsee Markus Väänänen.

− Paritaloille pitää toteuttaa vielä pieni rakennetoimenpide, jotta ne hyväksytään vakituiseen asuinkäyttöön. Rakennuslupa toimenpiteelle on ja toteutus tehdään kevään aikana, kertoo Henrik Väänänen.

Huhmariin asumaan houkuttelee ainakin luonto ja maisema. Myös muita tekijöitä on tunnistettu.

− Ehkä myös asumismuoto kiinnostaa. Joensuussa paritalon vuokra voi olla 1000 euroa. Meillä se on puolet vähemmän. Täällä ihmiset hiihtävät ja ulkoilevat muutenkin. Kota ja polut ovat vieressä, mutta silti olemme lähellä kaupunkia, Henrik Väänänen summaa.

Pieni tehotiimi

Huoltolinkki työllistää viisi vakituista työntekijää. Keikkatyöntekijöitä on lisäksi noin kolme henkilöä.

Toistaiseksi Huhmarin toiminnot eivät ole edellyttäneet henkilökunnan lisäämistä. Henrik ja Markus Väänänen myöntävät, että omat työpäivät ovat entistä pyöreämpiä. Yrittäjät hoitavat yhdessä alueen vuokra-asuntojen ja juhlatila Louhen ylläpitoa. Simo Väänänen on nuorten miesten taustavoimana ja apuna tarvittaessa. Ulkopuolista apua on ostettu tarpeen mukaan muun muassa putki- ja sähkötöihin.

− Aika pitkälti täällä on itse pystytty tekemään asioita. Tämä on mukavaa vastapainoa meidän niin sanotulle tavalliselle työlle. Tämä on hieno paikka ja tänne on aina kiva tulla. Erityisesti kesällä maisema tekee vaikutuksen, Markus Väänänen sanoo.

− Täällä kieltämättä katse koko ajan hakeutuu tuonne järvelle ja järvimaisema näkyy, vaikka istumme pöydässä. Kohde on ainutlaatuisen hieno, kehuu Heikki Hallikainen.

   Louhessa juhlasalien suurista ikkunoista avautuu upea järvimaisema.

Kahden yrityksen yhteistyö

Toisen puolen Huhmarin entisestä lomakeskuksesta omistaa nykyään Sivo palvelut Oy. Väänäset kertovat yhteydenpidon ja suunnittelun sujuvan hyvässä yhteishengessä. Rinnakkain sijaitsevat yritykset pyrkivät kehittämään molempia hyödyttävää liiketoimintaa.

− Esimerkiksi heidän tulevat majoituspalvelut ja kahvilapalvelut ovat hyödyksi myös meidän asiakkaillemme, kertoo Henrik Väänänen.

− Meiltäkin tiedustellaan usein majoitusta. Ajatuksena on, että jo ensi kesänä otetaan käyttöön myös muutamia meidän pikkumökeistämme. Osa mökeistä on tullut jo tiensä päähän ja joudutaan purkamaan, kertoo Markus Väänänen.

Yksi tärkeä elementti Huoltolinkin kokonaisuudesta vielä puuttuu ja se on tietenkin rantasauna. Siitä olisi iloa niin pitkäaikaisille vuokralaisille kuin muillekin asiakkaille. Se missä muodossa sauna toteutettaisiin, on vielä kypsymässä oleva ajatus.

Merkittävä juhlatila

Louhi on rakennettu vuonna 2001. Kallioon louhittu juhlatila pitää sisällään kaksi juhlasalia, keittiötilaa ja kylpylätilat. Hienot tilat komeassa maisemassa virittävät elinkeinotiimissä useita ideoita kohderyhmistä ja käyttötavoista.

− Louhen rakentaminen on varmasti jossakin vaiheessa aiheuttanut ihmetystä. Niin vähällä käytöllä tämä on loppujen lopuksi ollut. Hyvä, että tämä on jälleen saatavilla uusien yrittäjien toimesta. Louhi on varmasti seudun erikoisin ja komein juhla- ja kokouspaikka, pohtii Teuvo Mutanen.

Väänäset vuokraavat nyt Louhen tiloja aktiivisesti. Pitopalveluita ja palveluhenkilökuntaa heillä ei ole, joten nämä on asiakkaan suunniteltava aina erikseen. Hyviä yhteistyökumppaneita palveluihin on jo löytynyt ja lisää kartoitetaan.

− Lähes kaikki tilakyselyt johtavat varaukseen, jos asiakkaat käyvät katsomassa myös paikan päällä, Markus Väänänen tietää.

− Markkinointia ja somenäkyvyyttä vielä käynnistellään. Tärkeää olisi tavoittaa esimerkiksi kaikki hääryhmät ja puskaradiot. Nyt markkinointia on tehty vain yhden palvelusivuston kautta ja jo pelkästään sieltä tulevien tiedusteluiden määrä on yllättänyt positiivisesti, kertoo Henrik Väänänen.

   Kiitokseksi ja muistoksi tapaamisesta Väänäsille ojennettiin Polvijärvi-pipot.

Huhmariin saa poiketa jatkossakin

Huhmarin uimaranta ja veneluiska ovat kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Venelaituri ja rannan tulipaikka ovat Sivo palveluiden omistuksessa ja niiden käytöstä on sovittava erikseen.

Huhmarisvaara ja sen laella sijaitseva toisen maailmansodan aikainen tykkiasema ovat edelleen ihmisten vapaasti vierailtavissa Huhmarin kautta.

Uusien yrittäjien toiveena on, että polvijärveläiset kokevat jatkossakin alueen tärkeäksi ja tulevat tutuksi palveluiden kanssa.

Kesälle 2024 Väänäsillä on suunnitteilla avoimien ovien päivä Louheen.

− Ajatuksena on toivottaa ihmisiä tänne kylään ja kasvattaa yhteishenkeä, kertoo Simo Väänänen.

− Huhmarilla on aina ollut erityinen merkitys Polvijärvelle. Yrittäjien tavoite saada vakituisia ja loma-asukkaita ja samalla kehittää kohteen matkailutoimintaa, kuulostaa hyvältä. Hienoa, että uudet omistajat haluavat tulla kuntalaisille tutuiksi ja heillä on uusia ajatuksia alueen kehittämiseksi, toteaa Heikki Hallikainen.

 

Huoltolinkin yhteystiedot

Tiedustelut: Henrik Väänänen

Puh. 358 505 367 413

henrik.vaananen@huoltolinkki.fi

Huoltolinkin verkkosivut: https://huoltolinkki.fi/fi

Juhlatila Louhen tilavaraus: https://venuu.fi/tilat/juhlatila-louhi-sauna-kokoustila

 

Lisää tarinaa Polvijärven yrityksistä

Polvijärven elinkeinotiimi tekee tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin. Haluatko kutsua heidät kylään ja kertoa yrityksesi toiminnasta? Voit laittaa sähköpostia osoitteeseen heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Lue lisää juttuja yritysvierailuista: www.polvijarvi.fi/yritystarinoita

Juhlatila Louhi iltavalaistuksessa.

Sisältöjulkaisija

Kaikki uutiset - facelift

Tapahtumakalenteri

Tapahtumakalenteri

Mitä odotat? -banneri

Bannerimainos, jossa lukee Mitä odotat? Tutustu Polvijärven odottamattomaan välimaastoon. Lue lisää. Kuvassa hymyilevä mies ja nainen hämyisässä maatilaympäristössä, heidän takanaan nousee värikkäitä kuvituskukkia.

Instagram jakaja

Instagram etusivu

Sivu arviointi ja palaute