Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Yritysvierailulla - Metallityö Mutanen Oy

Yritysvierailulla - Metallityö Mutanen Oy

Polvijärven elinkeinotiimi poikkesi kylään Metallityö Mutasen pajalle kirpeänä kevätpäivänä. Vierailulle osallistuivat maaseutuasiamies Teuvo Mutanen sekä Business Joensuun yritysasiantuntijat Juha Saastamoinen ja Antti Mononen. Yritystoimintaa esitteli yrittäjä itse, Jari Mutanen.

Yrityksen alku juontaa vuoteen 1994, kun Jari Mutasen isä Jouko Mutanen aloitti Hitsaustyö Jouko Mutanen ay:n sivuelinkeinona maatalouden rinnalla. 2016 pajatoiminta siirtyi seuraavan sukupolven hoiviin, kun Jari Mutanen perusti Metallityö Mutanen Oy:n.

Yritys työllistää Jari Mutasen lisäksi kaksi vakituista työntekijää. Alihankkijoita otetaan avuksi tarvittaessa.

 Yrittäjä Jari Mutanen.

Moniosaamisen paja

Metallityö Mutasen pajalta toimitetaan osia leikattuna, hitsattuna koneistettuna, maalattuna ja kokoonpantuna. Osaamiseen kuuluu myös rautarakennekorjaukset kuten korjauslevyjen leikkaukset, hitsaukset ja koneistukset. Maatalouspuolelle Mutasen pajalla onnistuu esimerkiksi pyöröpaalainten telojen kunnostus ja akselien vaihto.

Asiakaskunta Metallityö Mutasella on laaja ja osaamiselle on kysyntää monenmoiseen hommaan. Nyt pajalla oli ajankohtaisena mm. jätevedenpuhdistamon osia ja varaosia kaivosteollisuuteen. Kun alueella rakennetaan tai teollisuuteen investoidaan, näkyy se monesti myös Mutasen kalenterissa.

− Tilanne elää jatkuvasti. Niihin on pakko vaan osata mukautua, eikä ehdi jäädä itkemään, jos joku toiminta lakkaa. Meidän pieni yrityksemme on onneksi ketterä mukautumaan, kun on hyvä porukka töissä, kiittelee Jari Mutanen.

− Tälle osaamiselle on varmasti aina kysyntää. Asiakkaita kun ovat niin paikalliset maa- ja metsätalousyrittäjät kuin muutkin yritykset, joille Metallityö Mutanen voi tehdä alihankintatyötä, tuumii Juha Saastamoinen.

Toisinaan Metallityö Mutasen tilauskirjassa on kauppaa ulkomailta asti. Viimeisimpänä esimerkkinä on voimalaitoksen rakentamiseen liittyvää työtä Sloveniaan sekä hollantilaiselle malminetsintäyritykselle tehtyjä tutkimuslaitteita.

− Ulkomaiset asiakkaat ovat ottaneet yhteyttä muiden suositusten perusteella. Se tuntuu merkittävältä, että näinkin pieni yritys tekee sellaista kauppaa. Asiakkaat luottavat meidän tekemiseemme, iloitsee Mutanen.

 Teuvo Mutanen (vasemmalla) ja Juha Saastamoinen(oikealla) tutkimassa työn alla olevaa kappaletta. Keskellä Jari Mutanen.

Keksinnöt syntyvät tarpeesta

Metallityö Mutasen kavalkadiin kuuluvat palveluiden lisäksi omat innovatiiviset tuotteet. Jari ja isänsä Jouko Mutanen ovat hyviä keksimään työssä auttavia ratkaisuja. Kekseliäisyyden seurausta ovat muun muassa kauhahiekoitin ja kovaan työhön soveltuva kivitalikko.

− Esimerkiksi trukkipiikkeihin sopiva hiekoitin on ollut tykätty. Sellaisia me on jo myyty muun muassa Helsinki-Vantaan lentokentälle, Mutanen kertoo.

− Teidän yrityksenne omat tuotteet ovat osoitus hyvästä kehitystyöstä. Laaja näkemys erilaisista työympäristöistä auttaa hahmottamaan aina uusia mahdollisuuksia tuotekehityksessä, Teuvo Mutanen kommentoi.

Moni Mutasten keksinnöistä perustuu siihen, että yhdellä koneella pitää pystyä tekemään enemmän kuin yhtä asiaa. Innovaatiot tekevät työstä sujuvampaa ja suovat helpotusta arkeen. Ongelmanratkaisutaidot ja kehitystyö ovat vahvasti läsnä myös asiakastöissä.

− Omien tuotteiden liikevaihto on vielä pientä. Toimeentulo on kiinni perus metallitöissä ja sitä työtä onneksi riittääkin. Silloin, kun on hiljaisempia hetkiä, viedään eteenpäin omia tuotteita, sanoo Mutanen.

Mutasen uusimman innovaation kehitys on jo hyvässä vauhdissa ja prototyyppi on olemassa. Metsätalouteen liittyvä uudenlainen keksintö ei ole vielä valmis parrasvaloihin, mutta suunta tuntuu olevan oikea.

− Vielä on paljon kehitystyötä, testausta ja markkinoiden tutkimista tehtävänä, ennen kuin se on valmis, pohtii Mutanen.

− Omien tuotteiden kehittäminen, mahdollisesti jopa vientiin asti, on aina tekemisen ja tukemisen arvoista työtä, kannustaa Antti Mononen.

− Ja ELY:n rahoitus soveltuu hyvin tuotekehitykseen ja innovaatioiden edistämiseen, lisää Teuvo Mutanen.

Metallityö Mutasen kehittämiin tuotteisiin voi tutustua heidän YouTube-videoiltansa. Ennemmin tai myöhemmin sieltä löytynee myös uusin keksintö.

 Hiekoitin on oman tuotekehittelyn tulos.

Metallityö Mutasen verkkosivut: https://www.mtm.fi/

YouTube-kanava: https://www.youtube.com/@metallityomutanen1478

 Vielä riittää pipokeliä! Jarille ojennettiin oma Polvijärvipipo kiitokseksi.

Lisää tarinaa Polvijärven yrityksistä

Polvijärven elinkeinotiimi tekee tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin. Haluatko kutsua heidät kylään? Haluatko kertoa yrityksesi viimeisimmät kuulumiset? Laita sähköpostia: heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Kaikki yritystarinat on koottu kunnan verkkosivuille: www.polvijarvi.fi/yritystarinoita

Yrittäjä Jari Mutanen.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija. Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen. Tietosuoja- ja tietoturvavastaava, järjestöyhteyshenkilö.

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute