Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Yritysvierailulla - Polvijärven Hirsitalot Oy

Yritysvierailulla - Polvijärven Hirsitalot Oy

Polvijärven elinkeinotiimi kävi kysymässä Polvijärven Hirsitalot Oy:n kuulumisia. Vierailulle osallistuivat kunnanjohtaja Heikki Hallikainen, maaseutuasiamies Teuvo Mutanen sekä Business Joensuun yritysasiantuntijat Juha Saastamoinen ja Antti Mononen.

Sotkumassa sijaitseva kahden miehen yritys valmistaa hirsikehikoita. Yrityksen osaamiseen kuuluu myös rakennusten pohjatyöt ja kehikoiden kasaukset. Yrittäjien laajan verkoston kautta rakennuttajille löytyy tarvittaessa ammattitaitoiset tekijät hoitamaan maansiirtotyöt, sähkötyöt ja muut tarpeelliset urakat Pohjois-Karjalan alueelta.

Sotkumassa on tehty hirsikehikkoja jo 90-luvulla

Nykyisessä muodossaan Polvijärven Hirsitalot Oy on aloittanut toimintansa 2023. Tarina alkaa kuitenkin jo 90-luvulta, jolloin Veijo Pasanen aloitti Polvijärvellä hirsikehikkojen valmistamisen Polvijärven pyöröhirsi -toiminimellä. Hirsien vaihtuessa lamelli- ja höylähirsiin vaihtui hänen yrityksensä nimi Polvijärven hirsitalot Oy:ksi.

Veijo Pasanen halusi hiljalleen siirtyä jo eläkkeelle, mutta hirsikehikkojen kasaaminen jatkuu. Vuonna 2023 Janne Korkalainen ja Hannu Hirvonen ostivat Pasasen liiketoiminnan. He perustivat oman yrityksen ja jatkoivat työtä Polvijärven Hirsitalot Oy -nimellä.

Isoin markkina Polvijärven Hirsitaloille on Suomessa, mutta tilauksia lähtee myös ulkomaille, aina Japaniin asti.

− Vaikka kehikko ei ole sen erikoisempi, kuin muuallekaan toimitettuna, niin kyllä se aina tuntuu hyvältä. Meidän tuotteisiimme luotetaan niin paljon, että niitä tilataan myös ulkomaille, toteaa Janne Korkalainen.

 Janne Korkalainen esittelee hirsilaatujen valikoimaa.

Ruutupaperille hahmottelua

Polvijärven Hirsitalot toteuttavat asiakkaiden toiveiden mukaisia hirsirakennuksia. Valmiita kuvastoja harvemmin selataan muutoin, kuin inspiraation herättämiseksi.

− Asiakkaan kanssa suunnitellaan, vaikka ruutupaperille tai heillä on jo valmiina jokin oma piirros. Sitten idea lähtee suunnittelijan pöydälle. Saamme piirtäjältä hirsikuvat ja niiden perusteella tilataan hirret Varpaisjärveltä, jotka täällä meidän linjallamme työstetään, kertoo Janne Korkalainen tyypillisestä prosessista.

Joustavuus suunnittelu- ja valmistusvaiheessa on pienen toimijan tarjoama etu, jota asiakkaat arvostavat.

− Me teemme sellaisen, kuin asiakas haluaa. Meillä ei muutostyöt maksa ja voimme muutenkin mukautua projektien tarpeisiin helpommin kuin iso toimija, Korkalainen kertoo.

Puutavara tulee Polvijärvelle 12 metriä pitkänä ja valmiiksi höylättynä.

− Me otamme hirren linjalle ja lähdemme pätkimään suunnitelmaan sopivia pätkiä. Sillä tavoitteella tietenkin, että mahdollisimman vähän jää hukkaan.

Kahden miehen yrityksessä työt jakautuvat reilusti ja sovussa. Janne tekee enemmän hirsien työstöä koneilla. Hannu huolehtii useammin pakkaamisesta ja tarjous- ja tilauspuolen hoidosta. Salaisuus yhteisyrittäjyyden toimivuuteen on hyvässä vapaa-ajassa, joka suodaan molemmille.

− Me olemme Hannun kanssa molemmat urheilumiehiä ja panostetaan omiin harrastuksiin. Kaikki reissut, oli ne sitten urheilua, metsästystä tai kalastusta – niistä pidetään kiinni! Tämä ei saa niin vakavaa olla, että toisemme työllä tapetaan, tietää Korkalainen.

 Vas. kunnanjohtaja Heikki Hallikainen, Janne Korkalainen ja Hannu Hirvonen.

Haaveissa isompi halli

− Uutena hankintana on meille tulossa tähän halliin ilmapuhallin ja pihaan purukatos. Aiemmin purua ei ole erityisemmin kerätty, mutta jatkossa saadaan sekin hyötykäyttöön esimerkiksi eläinten kuivikkeeksi, kertoo Janne Korkalainen.

Haaveena, mutta ei vielä toteutumassa, on läpi ajettava halli.

Sellainen 15 metrinen olisi sopiva. Se tekisi meidän puutavaramme ja valmiiden toimitusten käsittelystä sujuvampaa, tuumii Korkalainen.

− Kun aika on kypsä, kannattaa laittaa hakemus vetämään. Investoinnit, jotka parantavat yrityksen toiminnan tehokkuutta ja samalla monta kertaa työskentelyolosuhteita ovat sopivia ELY-keskuksen hallinnoiman maaseudun yritysten investointituen kohteita, Teuvo Mutanen muistuttaa.

 Teuvo Mutanen ja Hannu Hirvonen.

Materiaalin hankkiminen ja rakentamisen hiipuminen haastaa

Yrityksellä on hyvät vakiintuneet puutavaran toimittajat, mutta erityisiin projekteihin ison massiivipuun löytäminen on haaste.

− Välillä saa soitella useamman metsäfirman läpi, kun etsitään sopivaa puutavaraa. Yleisin haaste on siinä, ettei Suomesta löydy riittävän isoa puuta ja Venäjän puolelta sitä ei enää saada, kertoo Hannu Hirvonen.

Rakentamisen väheneminen on alan uhkakuva, mutta luotto hirsirakentamisen suosioon on vahva. Asiakaskuntaa on riittänyt myös kevyemmälle lisärakentamiselle. Esimerkiksi hirsisaunan tai varaston kehikko rakentuu Polvijärven Hirsitalot Oy:n käsissä nopeasti. Tarjousta kannattaa siis kysyä myös pienempiin projekteihin.

− Kyllä kotimaiselle ja ekologiselle rakentamiselle on aina kysyntää. Hirsi kestää aikaa ja käyttöä, Hirvonen kertoo.

− Kaikki koiran kopista alkaen on mahdollista meidän kanssamme toteuttaa. Ja tarjouksen voi aina kysyä. Valinnan vapaus, lähteekö toteuttamaan, rohkaisee Korkalainen.

− Kun hirsituotteen myyjä ja valmistaja ovat tuttuja, paikallisia henkilöitä, niin siitä on ostajallekin pelkkää hyötyä. Vastaus suunnitteluun ja rakennusprojektiin liittyviin kysymyksiin löytyy yrittäjiltä itseltään ja tarvittaessa kasvotusten, sopivasti huumorilla höystettynä, toteaa Heikki Hallikainen.

Tulevana kesänä yrittäjiä voi jututtaa vaikkapa Polvijärvi-päivien aikaan torilla. Viime vuonna toripäivillä oli tarjouskilpailussa yrityksen tekemä pirttipöytä kalusto. Mitä Janne ja Hannu keksivät tälle kesälle, selviää 19.–20.7. tapahtumassa.

Yrityksen verkkosivut: https://polvijarvenhirsitalo.fi/

 Polvijärvi-pipot muistoksi vierailusta.

Lisää tarinaa Polvijärven yrityksistä

Polvijärven elinkeinotiimi tekee aktiivisesti tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin. Haluatko kutsua heidät kylään? Haluatko kertoa yrityksesi viimeisimmät kuulumiset? Laita sähköpostia: heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Yritystarinat on koottu sivulle: www.polvijarvi.fi/yritystarinoita

Polvijärven Hirsitalot Oy:n kyltti.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija. Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen. Tietosuoja- ja tietoturvavastaava, järjestöyhteyshenkilö.

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute