Testisivu

Sisälletyt portletit

Sisältöjulkaisija

angle-left Hyvä tyyppi Tiina Tuononen

”Nuortenkin täytyy saada vaikuttaa heitä koskeviin asioihin,” peräänkuuluttaa sekä Polvijärven että maakunnallisen nuorisovaltuuston jäsen Tiina.

Kirkonkylällä asuva Tiina Tuononen, 14 vuotta, viimeistelee parhaillaan kahdeksatta luokkaa Polvijärven yläasteella. Polvijärvelle Tiina muutti neljä vuotta sitten Viinijärveltä.

- Aloitin viidennen luokan Kirkonkylän alakoulussa. Olihan se pelottavaa aloittaa uudessa koulussa, josta ei tuntenut ketään. Onneksi opettajat olivat tosi mukavia ja auttoivat alkuun, ja heti ensimmäisenä päivänä sain tutustua kouluun muutaman luokkalaiseni kanssa, Tiina kuvailee.

Vaikka Viinijärvelle jääneitä lähimpiä ystäviä on ikävä, on Tiina löytänyt myös Polvijärveltä uusia kaveriporukoita. Hän itse arvostaa erityisesti sitä, että kaikkien kanssa voi olla kaveri.

- Itse esimerkiksi vietän aikaa joskus omien luokkalaisteni kanssa, joskus taas seiskojen, joskus ysiluokkalaisten kavereideni kanssa. Minusta hyvä tyyppi on sellainen, joka voi olla luontevasti ihan kenen kanssa vain, eikä vietä aikaa vain tiukasti yhden tietyn porukan kanssa.

Tiina on päässyt jo varsin nuorella iällä vaikuttamistyön makuun. Tällä hetkellä hän on mukana sekä Polvijärven nuorisovaltuustossa että Pohjois-Karjalan maakunnallisessa nuorisovaltuustossa.

Alun perin Polvijärven nuorisovaltuustoon hän hyppäsi mukaan ihan puhtaasti uteliaisuudesta:

- Seiskaluokalla ollessani ajattelimme kavereiden kanssa kokeilla, millaista nuvassa mukana oleminen voisi olla. Myös siskoni ja äitini eräs ystävä olivat olleet aiemmin nuvassa ja tykänneet, joten siksi muakin kiinnosti kokeilla.

Pian paikallinen nuorisovaltuustotoiminta imi Tiinan mukaan, ja kun ennen pitkää maakunnalliseen nuorisovaltuustoon etsittiin edustajaa Polvijärveltä, hän päätyi lähtemään mukaan myös siihen.

Tiinassa eri nuorisovaltuustoissa mukana olemisessa kivointa on nimenomaan vaikuttaminen: tekemällä aloitteita, ottamalla kantaa ja erilaisia tempauksia järjestämällä saadaan hänestä myös nuorten ääntä paremmin kuuluviin.

- Jos aikuiset päättävät nuorten asioista yksinään, eivät he tiedä välttämättä, mitä nuoret oikeasti haluavat. Kyllä nuortenkin täytyy saada vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Polvijärvellä esimerkiksi saimme vaikuttaa Vaparin nuorisotilojen sisutukseen.

Toinen hyvä esimerkki vaikuttamisesta on nuorisovaltuuston kunnan kesätöitä koskeva aloite, jossa kesätöihin otettavien ikärajaa toivottiin laskettavan 15 vuoteen. Viime helmikuussa kunnanhallitus hyväksyi aloitteen muutamin muutoksin, joten ensi kesänä kesätöihin pääsevät myös 15-vuotiaat.

- Aloitteen läpimenosta tuli hyvä mieli. Lisäksi on tosi kiva myös nähdä, miten tällainen virallinen päätöksenteko oikeasti etenee, Tiina lisää.

Sivukommentointi

Sivu arviointi ja palaute