Kun päihteet mietityttävät

ANKKURIT

 

Aloitusteksti

Askarruttavatko päihteet?

Mietityttääkö oma, kaverin tai vanhempien päihteiden käyttö?

Näiltä sivuilta löydät erilaisia laskureita ja pelejä, joista voi olla apua. Lisäksi sivuilla on linkkejä erilaisiin auttaviin tahoihin, joihin voi ottaa yhteyttä päihteiden käytön painaessa mieltä. Valikosta löydät myös PDF-oppaan, jossa kerrotaan päihteistä ja niiden vaikutuksista.

Polvijärven nuorisotyöntekijät Ville ja Jemina auttavat mielellään. Heidän yhteystietonsa löydät yhteystiedot-sivulta.

Tämä sivu on tehty osana ammattikorkeakoulun harjoittelussa suoritettua kehittämistehtävää.

Päihteet teksti

Päihteet

Alkoholi

Alkoholi on Suomessa laillinen päihde yli 18-vuotiaille. Se vaikuttaa terveyteen, erityisesti nuorilla, kun aivojen kehittyminen on vielä kesken. Alkoholi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia sisäelimiin ja keskushermostoon sekä lisää tapaturman riskiä.

Alkoholin kohtuukäytölle on rajat, mutta nollatoleranssi tulee pitää liikkuessa moottoroidulla ajoneuvolla ja raskaana ollessa. Esimerkillä on suuri vaikutus alkoholin käyttöön. Aika ajoin on hyvä pohtia omaa suhdettaan alkoholiin.

Kannabis

Kannabiksen käyttö, osto, myynti sekä hallussapito on laitonta. Kannabiksesta seuraa ensin akuutti päihtymistila, johon kuuluu esimerkiksi huimaus, sydämentykytys ja silmien valonarkuus. Seuraavassa vaiheessa käyttäjä tarkkailee lähinnä omia tuntemuksiaan ja on sisäänpäin kääntynyt. Aistikokemukset, kuten värit ja tuoksut, saattavat voimistua tässä vaiheessa.

Kannabiksen käyttö vaikuttaa unen laatuun ja muistiin. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö haittaa aivojen kehitystä, heikentää koulumenestystä ja saattaa aikaistaa psykoosin puhkeamista.

Laittomuudesta johtuen kannabiksen käytöstä seuraa rangaistus.

Tupakka

Tupakointi on alkoholin tapaan laillista yli 18-vuotiaille.

Tupakan terveyshaittoihin kuuluu suurempi riski sairastua. Tupakointi usein pahentaa jo olemassa olevia sairauksia. Tupakan aiheuttamat merkittävimmät terveyshaitat ovat sydämen ja verenkiertoelinten sairaudet, sepelvaltimotauti sekä sydäninfarkti.

Tupakoitsija altistaa itsensä lisäksi myös muita tupakan vaaroille, sillä myös tupakan savu aiheuttaa syöpää.

Lääkkeet

Lääkkeiden väärinkäytöllä tarkoitetaan toiselle tarkoitettujen lääkkeiden käyttämistä, lääkkeiden käyttämistä päihtymistarkoitukseen tai määrättyä annosta suuremman annoksen ottamista.

Lääkkeiden käyttö yhdessä alkoholin kanssa on yleistä, mutta se voi yhteisvaikutusten vuoksi olla jopa hengenvaarallista.

Energiajuomat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n suosituksen mukaan energiajuomia ei tulisi myydä alle 15-vuotiaille. Energiajuomat voivat aiheuttaa univaikeuksia, päänsärkyä ja väsymystä. Energiajuomien ja alkoholin yhteiskäyttö on vaarallista.

Energiajuomien sisältämä kofeiini aiheuttaa riippuvuutta, jonka vieroitusoireisiin kuuluu päänsärky, väsymys ja ärtyisyys.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Ville Hyvönen Nuoriso-ohjaaja 0401046208 ville.hyvonen@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Jemina Markkanen Etsivä nuorisotyöntekijä 050 348 4278 jemina.markkanen@nuorisoverstas.fi

Aikalisäohjaaja

Tietoa päihteistä

Tietoa päihteistä

Sivu arviointi ja palaute