Retkeilykohteet pääkuva

Navigaatiovalikko

Retkeily- ja ulkoilukohteet teksti

Retkeily- ja ulkoilukohteet

Hiekkasaari

Hiekkasaari – viralliselta nimeltään Hanhiluoto – on osa Kunnasniemeltä Kinahmon Koronniemeen ulottuvaa harjusaarten ketjua. Hiekkasaaren kasvustoon kuuluvat erilaiset sammaleet ja jäkälät, sarat ja suopursut sekä kitukasvuiset männyt, ja rannat ovat paikoittain hyvin reheviä ja lehtipuuvaltaisia. Hiekkasaaressa viihtyy myös Itä-Suomessa harvinainen tuoksuvalmuska sekä yksi maamme harvoista samettimuurahaisyhdyskunnista.

Hiekkasaari on erityisesti kesäisin suosittu rantautumis- ja retkeilykohde. Saareen pääsee omalla veneellä. Saaressa on oma vuonna 2018 rakennettu laavu sekä wc:t.

Huhmarisvaara

Osoite: Huhmarisentie 43, 83700 Polvijärvi

Huhmarisvaaralta, Huhmarin pohjoispuolelta, avautuvat upeat näkymät Höytiäiselle. Vaaran laella sijaitsi myös toisen maailmansodan aikoihin Salpalinjan pohjoisin tykkiasema.

Muistomerkkinä paikalla sijaitsee edelleen 152/45 Canet -tyyppinen rannikkotykki.

Karnukan mylly

Osoite: Outokummuntie 23, 83700 Polvijärvi. Opastus Outokummuntieltä tienviitta oikealle, josta metsätietä pitkin noin 300 m.

Karnukan mylly, joka oletettavasti on Polvijärven vanhin rakennus, on 1700-luvulta peräisin oleva vesimylly. Mylly sijaitsee muutaman kilometrin päässä kirkonkylältä. Puro, joka aikoinaan on antanut myllylle vesivoiman, on metsäojitusten myötä kutistunut ojaksi, jossa on vettä vain keväällä.

Lehtovaarasta löytyvä siirtomaalohkare Lentokivi keskellä metsittynyttä maisemaa.

Lentokivi

Osoite: Lehtovaarantie 40, 83830 Hukkala

Vuonna 1871 polvijärveläinen seppä Adam Wallius suoritti yli sadan metrin lennon omatekoisella lentolaitteella Kokkokiven, nykyisin Lentokivenä tunnetun lohkareen, päältä. Aikanaan suoritus ei saanut kummoista vastaanottoa paikkakunnalla, mutta sittemmin uhkarohkea teko on saanut arvostusta; suomalaisen ilmailun pioneeristä on tehty myös elokuva Lintumies. Paikalle on pystytetty muistolaatta.

Polvijärvi-Kuorevaara-Huhmarinen ulkoilureitti

Osoite Polvijärven taajamasta: Ahdintie, 83700 Polvijärvi
Osoite Huhmarista: Huhmarisentie 43, 83720 Kuorevaara

Ulkoilureitti on Polvijärven taajamasta Kuorevaaran kautta Huhmariseen johtava ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu reitti. Talvella reitiltä on latuyhteys Kuorevaaran valaistulle ladulle ja edelleen Huhmariseen.

Jalkaisin reitin pituus on 16 km ja hiihtäen 14 km, Kuorevaaran lisälenkki lisää matkaa 4 km. Päätepaikoilla opastetaulut ja parkkipaikat.

Rukkovaara

Lähin osoite: Kuikkapurontie 21, 83750 Sotkuma. Vaara tulee Ruokosaarea vastapäätä ja Vaaranlahden eteläpuolelle.

Rukkojärven itärannalla on Rukkovaaran näköalapaikka. Sen laelta voi ihailla avaraa metsämaisemaa, jonka keskellä välkkyvät Rukkojärvi ja Viinijärvi. Järvien takana voi kiikarilla nähdä mm. Keretin kaivostornin Outokummussa ja Polvijärven kirkon.

Ruvaslahden lintutorni

Osoite: Kierrinluodontie 11, 83835 Ruvaslahti

Ruvaslahden kyläyhdistyksen ja PKLTY:n yhteistyönä rakennettu lintutorni sijaitsee Höytiäisen Ruvaslahti-lahden äärellä, Savirannan toimintakeskuksen pihapiirissä. Lahti on otollinen paikka vesistöjen äärellä viihtyvien lintujen tarkkailuun, ja tornista on tehty esimerkiksi kalasääski-havaintoja.

Salakkakoski

Sijainti: Keski-Sukkula ja Heinä-Sukkula järvien välissä, Kaavintieltä Onnivaarantielle.

Polvijärven isoin koski Salakkakoski virtaa Sukkulajoen yläjuoksulla. Keväällä tulva-aikana koski virtaa voimakkaana, ja koskesta voi saada suuriakin salakkasaaliita.

Solan luonto- ja kulttuuripolku

Osoite: Solantie 17-19, 83760 Sola

Luonto- ja kulttuuripolku kiemurtelee maalaismaisemien keskellä, ja matkan varrelta löytyy Hovivaaran luonnonsuojelualue, kivikautinen asuinpaikka, vanhaan kaivokseen syntynyt kirkasvetinen lampi sekä mäen päällä sijaitseva luonnontilassa oleva Metsäkirkko. Reitin pituus noin 5 km.

Lisätietoja reitistä: Oiva Voutilainen, puh. 050 351 3352.

Solanlampi ja lintutorni

Osoite: Hanintie 14, 83760 Sola

Lampi lintutorneineen sijaitsee lähellä Saarilan maatilamatkailua. Lampi on lintubongarin aarreaitta, ja sen noin 60 pesivästä lintulajista mielenkiintoisimpia ovat kaulus- ja harmaahaikarat sekä nokikana.

Sotkuman ulkoilureitti. Harjumainen havumetsäympäristö jossa kulkee leveä polku.

Sotkuman ulkoilureitti

Osoite: lähtö Iivanantien päästä, 83750 Sotkuma

Valaistulla ympärivuotisella ulkoilureitillä on mahdollista kulkea 5,3 km ja 1,8 km reittejä. Reitin varrella on myös yhdeksänratainen frisbeegolfrata sekä metsästysmaja lammen rannalla.

Sotkuman mielipolku

Osoite: lähtö Iivanantien päästä, 83750 Sotkuma

Sotkuman mielipolulla on pituutta 1,8 kilometriä. Polku alkaa Iivanantieltä ja sille löytää seuraamalla luontopolulle ja frisbeegolfradalle vieviä opasteita. Reitin varrella on kaikkiaan kahdeksan erilaista harjoitetta, jotka haastavat kulkijan liikkumaan luonnossa kaikessa rauhassa, ympäristöä aistien. Miltä luonnossa tuoksuu? Löytyykö sieltä taidetta? Mielipolulla etsitään vastausta muun muassa näihin kysymyksiin.

Tammimaja

Tammimaja ja polkureitti

Reittiohjeet: Polvijärveltä päin tultaessa Onnivaarantie 50:n jälkeen käännytään oikealle metsäautotielle, jota ajetaan n. 1 km verran polkureitin alkuun. Lehmovaarantieltä polkureitille pääsee Lehtovaarantie 27 kohdilta.

Tammen vahdin maja on vanha uittoon liittyvä maja Sukkulajoen yläjuoksulla. Maja on toiminut tammivahdin yöpymispaikkana purouittojen aikaa 1930–1950.

Sukkulajoen yläjuoksulla sijaitsevalle Tammimajalle pääsee polkureittiä pitkin, joka osittain myötäilee vanhaa uittopolkua. Polulle pääsee Onnivaarantieltä lähtevältä metsäautotieltä ja Lehtovaarantieltä. Onnivaarantieltä polun alkuun on reipas kilometri metsäautotietä pitkin. Molemmista polun alkupisteistä löytyvät myös merkityt parkkipaikat.

Metsäautotieltä majalle on matkaa noin 400 metriä ja Lehtovaarantieltä noin 3,3 kilometriä. Reitin kokonaispituus on 3,7 kilometriä. Reitti on merkattu maastoon punaisin tolppaopastein. Reitillä on korkeuseroja, kiviä ja liukasta kalliota. Lehtovaarantien suunnasta noin puolet reitistä on tienpohjaa, toinen puolikas kivistä kangasmaastoa. Tammimajan läheisyydessä reitti myötäilee jokiuomaa. Sukkulanjoen yli on rakennettu kävelysilta.

Reitti soveltuu patikoimiseen, polkujuoksuun sekä osin maastopyöräilyyn. Tammimajan jokiympäristö on taas ihanteellinen kalastuspaikka. Moottoriajoneuvolla liikkuminen on kielletty. Ei talvihuoltoa!

Tammimajaa voi käyttää taukopaikkana vaellus- ja kalastusretkillä autiotupien tapaan. Tammimajalle vievä ulkoilureitti ja itse maja on kunnostettu vuoden 2019 aikana vetävä Polvijärvi -hankkeen myötä.

Tammimajan polkureitin kartta

 

 

 

 

 

 

 

 

Varosen pyöräily- ja ulkoilureitti

Aloituspaikkoja: Hoviahon ja Varosentien risteys, Pihlajaluodontie 1

Martonvaara-Ruvaslahti-suunnalla sijaitsee yhteensä noin 15 km pituinen pyöräily- ja ulkoilureitti, joka koostuu kahdesta eri osuudesta. Juuantieltä Hovinahontien ja Varosentien risteykseen matkaa kertyy noin 8 km. Toinen osuus Pihlajaluodontietä laavulle ja metsäautotietä takaisin Varosentielle on reippaat 7 km. Hoviahontien läheltä löytyy laavu, jota saa käyttää taukopaikkana, tietysti siisteydestä huolehtien.

Reitti on merkitty maastossa risteyskohtiin pystytetyillä punaisilla tolppaopasteilla. Reitti myötäilee teiden ja metsäautoteiden pohjia. Reitti soveltuu hyvin maastopyöräilyyn sekä muuhun ulkoiluun.

Varosen pyöräilyreitti on merkitty punaisin tolppaopastein.
Varosen pyöräilyreitti on merkitty punaisin tolppaopastein.

Viklinrimmen luonnonsuojelualue (Ruvaslahti)

Lähtö Rauanjoen pysäköintialueelta,  Rauvanjoen silta, 83835 Ruvaslahti

Luonnonsuojelualue tarjoaa upeat maisemat laajojen suoalueiden ja harjumetsien keskellä. Suoalue toimii muutonaikaisena levähdysalueena jopa yli 100 lintulajille.

Viklinsuon pitkospuureitin päästä löytyvä tarkkailutasanne.         

 

 

 

 

 
Pitkospuureitin päästä löytyy tarkkailutasanne.

Viklinsuon pitkospuureitti

Osoite: pysäköintialue/pitkospuupolun alku Ruvaslahden tie 90, 83835 Ruvaslahti.

Viklinsuo on osa Viklinrimmen nimellä tunnettua Natura-aluetta, joka sisältää useita erillisiä suoalueita, Rauanjoen varren metsiä, sekä osan Välisärkän – Lavalamminsärkän harjusta.

Vetävä Polvijärvi -hankkeen myötä suolle tehtiin ulkoiluun sopiva n. 300 metrin pituinen pitkospuureitti. Viklinsuolla pesii useita vähentyneitä soiden ja kosteikkojen lintuja, joten se on myös lintubonggareiden suosiossa. Pitkospuureitin päässä on erillinen tarkkailutasanne.

Viklinsuon pitkospuureitin karttakuva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Sirpa Halonen Vapaa-aikakoordinaattori 040 104 6204 sirpa.halonen@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Tommi Hopponen Tekninen asiantuntija 040 104 6319 tommi.hopponen@polvijarvi.fi

Polvijärven Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtaja

Sivu arviointi ja palaute