Navigaatiovalikko

Uutiset

angle-left Yritysvierailulla – Ravintola Huvilouhos

Yritysvierailulla – Ravintola Huvilouhos

Kolmen hengen tiimi Polvijärven elinkeinopalveluista, kunnanjohtaja Heikki Hallikainen, tekninen johtaja Ari Soikkeli ja Business Joensuun yritysasiantuntija Juha Saastamoinen, vierailivat tapaamassa Ravintola Huvilouhoksen yrittäjiä. Ravintola viettää tulevana syksynä jo 16-vuotissyntymäpäiviä.

Polvijärven kirkonkylällä ravintolatoimintaa pyörittää äiti ja tytär -duo Irma Vartiainen ja Elisa Rantanen. Yritys työllistää yrittäjien lisäksi yhden vakituisen ja muutamia osa-aikaisia työntekijöitä.

Huvilouhoksen peruspalveluihin kuuluu arkilounas. Viikonloppuisin ravintolasta saa ruokaa tilauslistalta ja iltoihin he järjestävät ohjelmaa live-musiikista musabingoon. Huvilouhokselta voi tilata myös pitopalveluita ja kokouskahvituksia.

Kuvia Ravintola Huvilouhoksesta.

 Elisa Rantanen ja Irma Vartiainen.

Pitkä ura ravintola-alalla

Ravintola-alan konkari, Irma Vaittinen on toiminut yrittäjänä jo 40 vuotta.

− Niin pitkä aika siitä jo on, kun aukaistiin ensimmäinen yritys, Lahtolahden kauppa, kertoo Vartiainen.

Myöhemmin Vartiainen on ollut ravintoloitsijana Lappeenrannassa ja ravintola- ja hotelliyrittäjänä Outokummussa. Outokummussa yritykseen tuli mukaan myös tytär Elisa. Outokummussa he ovat pyörittäneet lisäksi majataloa ja Joensuun Niittylahdessa majoitus- ja juhlapalvelua Niittyrantaa.

Elisa Rantanen opiskeli yhden vuoden lukiossa, mutta veri veti jo tositoimiin ravintolabisnekseen.

− Elisa taisi olla vasta 13 tai 14, kun alkoi osallistua yrityksen töihin, muistelee Vartiainen.

− Opiskelin ravintola-alaa oppisopimuksella, eli tein myös töitä koko ajan. Ensi vuonna tulee minullekin 20 vuotta täyteen näissä hommissa vietettyä aikaa, laskee Rantanen.

 Vas. Elisa Rantanen, Irma Vartiainen, Heikki Hallikainen, Ari Soikkeli ja Juha Saastamoinen.

Ravintola-ala on murroksessa

Huvilouhos on ollut jo useamman vuoden Polvijärven ainoa anniskeluravintola. Tilanne ei ole kuitenkaan tarjonnut pikavoittoja. Ala ja ihmisten kulutustavat ovat olleet muutoksessa jo pidemmän aikaa. Koronavuodet heittivät omat kapulansa rattaisiin. Huvilouhoksessa on pyritty mukautumaan asiakaskunnan toiveiden mukana.

− Jos yöelämä ei ole enää se, mikä kiinnostaa, on meidänkin panostettava entistä enemmän esimerkiksi ruokapalveluihin ja tapahtumiin, Vartiainen miettii.

− Kuten monella muullakin kivijalkayrityksellä, niin myös ravintoloilla on näinä päivinä tiukkaa. Tässä suhdanteessa ihmiset säästävät ja se on heti pois muun muassa ravintolakäynneistä. Toivottavasti paikalliset ihmiset ymmärtävät käyttää Huvilouhoksen palveluita, se on kuitenkin ainoa lounas- ja iltaravintola Polvijärvellä, pohtii Juha Saastamoinen.

Huvilouhoksessa on ennakkoluulottomasti kokeiltu vuosien varrella erilaisia viihde- ja teemailtoja asiakkaiden iloksi.

− Me mielellämme kuulemme asiakkaidemme ideoita ja toiveita, että minkälaista ohjelmaa ja sisältöä tänne toivotaan. Me olemme täällä meidän asiakkaitamme varten, Vartiainen sanoo.

− Huvilouhos on vuosien varrella muodostunut osaksi Polvijärven keskeistä kyläkuvaa. Mielestäni Huvilouhos on sopeutunut hienosti ravintola-alan muutoksiin ja on hyvä, että yrityksellä on jalostumassa uusia ideoita ja toiminnan kehittämisajatuksia. Polvijärveläisten kannattaa käyttää hyväksi kaikkia kunnan palveluita, jotta yrittäjät haluavat toimia täällä jatkossakin, toivoo Heikki Hallikainen.

 Ravintola saa pian uudet ikkunateippaukset. Pintaremontti-ideat ovat vielä hautumassa.

Investointeja asia kerrallaan

Haasteista huolimatta näiden yrittäjien ”hanskat” eivät putoa. Lähitulevaisuuden tavoitteena on tehdä muun muassa pintaremonttia ravintolassa.

− Se on vähän vielä suunnitelma-asteella, että minkälaista pitäisi tehdä. Toiset tykkäävät nykyisestä sisustuksen tyylistä ja toiset eivät, miettii Vartiainen.

Yrittäjät pyrkivät jaksottamaan Huvilouhoksen investointeja. Ravintolassa on viimeisimpänä päivitetty kylmiö ja pakastehuone. Sitä edeltävä investointi oli ravintolan terassin uudistaminen. Seuraavana työlistalla on laittaa uusiksi ikkunateippaukset.

− Niin ja tuli hankittua yritykselle myös auto, Rantanen lisää.

Huvilouhos toimittaa Polvijärvellä lounasruokaa asiakkaille kotiin. Uuteen autoon mahtuu kerralla useampi annos kyytiin. Vilkkaimpina päivinä kuljetettavana on jopa 40 annosta.

Auton käyttäminen taksina on myös sellainen lisäpalvelu, joka yrittäjiä kiinnostaa kovasti.

− Polvijärvellä ei ole riittävästi takseja. Meilläkin jää varmasti yksi kolmasosa liikevaihdosta sivu suun, koska asiakkailla ei ole kyytejä. Ei illalla uskalleta lähteä ravintolaan, kun ei ole varmuutta, että pääsee myös kotiin, harmittelee Vartiainen.

− Taksien riittämättömyys oli ongelma myös Outokummussa. Siellä ravintoloitsija otti käyttöönsä oman taksin, jonka ajamiseen ravintolahenkilökuntaa on koulutettu. Se, että toimisiko se Polvijärvellä, niin luulen, että idea on harkitsemisen arvoinen, innostaa Juha Saastamoinen.

 

Kesä on tärkeä

Kesä on ravintolalle parhaimmillaan vilkas ja tuottoisa kausi, kun kuntaan saapuvat myös Polvijärven lukuisat kesäasukkaat.

− Sää on tietysti ratkaiseva. Vesisateessa ihmisiä ei huvita lähteä terassille istumaan, joten toivottavasti saadaan lämmin ja aurinkoinen kesä, sanoo Rantanen.

Kesätapahtumat ovat yksi tapa houkutella ihmisiä ravintolaan. Huvilouhoksen Elorieha-tapahtumaa on järjestetty jo 15 vuotta.

Eloriehassa on nähty vuosien varrella lukuisia eturivin artisteja, kuten Danny, Laura Voutilainen ja Meiju Suvas. Yleisölle päiväesiintyjät ovat maksuttomia elämyksiä. Kuluja yrittäjät pyrkivät kattamaan muun muassa kahvi- ja lettumyynnillä sekä illan lipputuloilla ja anniskelulla. Sponsoritukea on hankittu myös paikallisista yrityksistä. Tunnettujen artistien keikkataksat ovat useita tuhansia euroja, joten riskiäkin on otettava.

− Kyllä siinä saa aina monet letut käännellä. Meillä on onneksi hyvä porukka. Esimerkiksi ruvaslahtelaisia on iso sakki mukana talkoissa, Vartiainen kiittelee.

− Irma Vartiaisen ideoima Elorieha on hieno tapahtuma, joka on toiminut pitkälti talkooperiaatteella jo 14 kertaa. Talkoohenki onkin Polvijärven ehdoton vahvuus. Tapahtumassa mukana olleena voin vahvistaa, että rajattu alue takaa hyvän tiiviin tunnelman ja aikaansaa osallistujille yhteenkuuluvuuden tunteen. Paikalle mahtuu sopivasti niin yleisöä, myyjiä kuin ohjelmaakin. Ja sääkin on suosinut tapahtumaa lähes poikkeuksetta, kehuu Heikki Hallikainen.

Elorieha järjestetään jälleen 31.8.2024. Päivää tähdittää muun muassa Marita Taavitsainen.

 

Huvilouhoksen yhteystiedot

Kotisivut: www.huvilouhos.fi

Puhelinnumero: 013 550525

Sähköposti: huvilouhos@gmail.com

 Pipot lahjaksi kiitoksena mukavasta rupattelutuokiosta.

Lisää juttuja Polvijärven yrityksistä

Polvijärven elinkeinotiimi tekee aktiivisesti tutustumiskäyntejä paikallisiin yrityksiin. Haluatko kutsua heidät kylään? Haluatko kertoa yrityksesi viimeisimmät kuulumiset? Laita sähköpostia: heikki.hallikainen@polvijarvi.fi

Kaikki tarinat löydät kootusti osoitteesta www.polvijarvi.fi/yritystarinoita

Elisa Rantanen Ravintola Huvilouhoksen tiskin takana.

Sisältöjulkaisija

Yhteystiedot

henkilön kuva
Puhelinvaihde Avoinna ma-pe klo 8.15-11 ja 12-15 040 104 6000 polvijarvi.kunta@polvijarvi.fi
henkilön kuva
Sanna Niskanen Viestintäsuunnittelija. Puh. 040 104 6004 sanna.niskanen@polvijarvi.fi

Sijainen. Tietosuoja- ja tietoturvavastaava, järjestöyhteyshenkilö.

henkilön kuva
Hanna-Leena Kunttu Viestintäsuunnittelija 040 104 6004 hanna-leena.kunttu@polvijarvi.fi

Perhevapaalla

Sivu arviointi ja palaute