Miten haen töitä pääkuva

ANKKURIT

 

Miten haen töitä

Miten haen töitä

Kukaan ei ole seppä syntyessään - myös työnhakua on opeteltava!

Alkuun on opittava kertomaan itsestäsi: omasta osaamisesta, vahvuuksista, kiinnostuksen kohteista ja ominaisuuksista, joita olisi syytä kehittää. Ole oma itsesi ja kerro työnantajalle rehellisesti, millainen tyyppi olet.

Työhakemuksia saa usein laittaa useita ennen kuin tärppää, mutta tästä on turha lannistua - sitkeys palkitaan! Ole aktiivinen ja joustava, äläkä aseta liian tarkkoja kriteereitä haettavalle työpaikalle. Kaikki työkokemus on jatkoa ajatellen eduksi.

Etsi töitä monista eri kanavista. Tällaisia paikkoja ja kanavia ovat muun muassa te-toimisto, lehdet, yritysten kotisivut, internetin työpaikkasivustot, rekrytointiyritykset ja -tapahtumat, sosiaalinen verkosto (sukulaiset, tuttavat, ystävät) sekä sosiaalinen media (erityisesti Facebook ja LinkedIn).

Ole myös rohkea ja ottaa suoraan yhteyttä kiinnostaviin työpaikkoihin avoimella hakemuksella, soittamalla tai menemällä paikan päälle. Työnantajat arvostat sitä, että heihin otetaan reipaasti yhteyttä.

Työhakemus

Työhakemus

Työhakemus on vapaamuotoisesti kirjoitettu, korkeintaan yhden sivun mittainen teksti, jossa haet vapaana olevaa työpaikkaa ja niin sanotusti myyt itseäsi työnantajalle.

Työhakemuksessa tulisi nostaa esille ne asiat, jotka ovat oleellisimpia hakemaasi tehtävään. Näitä voivat olla hakemaasi tehtävää koskettava aikaisempi työkokemus, koulutus, harrastukset ja mielenkiinnonkohteet. Tärkeintä hakemuksessa on olla rehellinen omasta osaamisesta.

Kerro hakemuksessa, miksi haet työpaikkaa ja miksi olisit oikea henkilö juuri kyseiseen työpaikkaan. Ota siis selvää työnantajasta hakemusta tehdessäsi!

Hyvin tehty työhakemus on myös hyvä keino erottautua muista hakijoista. Esimerkiksi hakemuksen ensimmäinen virke kannattaa muotoilla mainosmiehen elkein: työnantajat saavat monia työhakemuksia, joten varmista, että sinun hakemuksesi herättää huomiota niiden joukosta.

CV/ansioluettelo

CV/Ansioluettelo

CV (Curriculum Vitae) eli ansioluettelo liitetään työhakemuksen yhteyteen. Ansioluettelolla on tärkeä tehtävä, sillä se luo ensivaikutelman sinusta työnantajalle.

Hyvä ansioluettelo on ytimekäs (pituudeltaan noin 1-2 sivua). Siinä tulee näkyä koulutuksesi ja työkokemuksesi uusimmasta vanhimpaan, muut erinäiset taitosi sekä pieni ripaus persoonaasi profiilitekstin muodossa. Profiilitekstistä puhutaan myös hissipuheena: saat hissimatkan ajan aikaa kertoa, miksi olisit hyvä tähän työhön.

Älä tyydy luetteloimaan aikaisempia töitäsi, vaan avaa esimerkiksi työtehtäviä: mitä tein ja mitä työ opetti minulle. Myös henkilötiedot ja kuva ovat ensisijaisen tärkeitä!

Vinkkejä työhakemukseen ja ansioluetteloon

Vinkkejä hakemuksen ja ansioluettelon tekoon

  • Muista hyvä ja asiallinen kieli hakemuksessa. Huolimattomasti kirjoitettu hakemus ei anna hakijasta hyvää mielikuvaa!
  • Perinteisen kirjoitetun hakemuksen rinnalle voi miettiä myös persoonallisempia vaihtoehtoja. Tee itsellesi omat työnhakija-nettisivut, luo sähköinen portfolio tai käytä word-pohjan sijaan persoonallisempaa pohjaa (tällaisen voi tehdä esimerkiksi Canvassa).
  •  Video-CV on oiva tapa tuoda paremmin esille omaa persoonaa. Video-CV:n tulisi olla maksimissaan minuutin mittainen tiivistys ansioluettelon sisällöstä.
  • Sähköpostilla lähettäessä laita mukaan saatekirje, jossa kerrot kuka olet, mitä paikkaa haet ja mitä dokumentteja viestissä on liitteenä (ansioluettelo, työhakemus, portfolio).
  • Jos mahdollista, käy esittäytymässä haettavassa työpaikassa paikan päällä tai ota heihin yhteyttä soittamalla.

Työhaastattelu

Työhaastattelu

Työhaastattelussa sinulla on mahdollisuus täydentää hakemustasi ja tuoda persoonasi paremmin esille.

Ulkoisen olemukseen on syytä kiinnittää huomiota, sillä se luo jo itsessään sinusta mielikuvaa. Pukeudu siis siististi, mutta ole oma itsesi.

Tule ajoissa paikalle haastatteluun - työnantajat harvemmin pitävät myöhästelystä työelämässäkään.

Valmistaudu haastatteluun miettimällä, mitä vastaisit mahdollisiin kysymyksiin ja mikä työssä sinua kiinnostaa. Ota mahdollisesta työpaikasta selvää etukäteen, sillä voit osoittaa olevasi kiinnostunut juuri tästä työpaikasta.

Alla on joitain yleisimmistä haastattelussa kysytyistä kysymyksistä. Muista, että henkilökohtaisiin kysymyksiin ei tarvitse vastata, jos et halua!

  • Kerro itsestäsi.
  • Miksi tämä tehtävä kiinnostaa sinua?
  • Mitä tiedät yrityksestämme? Millainen käsitys sinulla on hakemastasi työstä?
  • Millainen työntekijä olet?
  • Mitkä ovat vahvuutesi? Mitkä ovat heikkoutesi? Mitkä ovat kehitysalueesi?
  • Miksi meidän pitäisi valita juuri sinut?
  • Miten ystäväsi ja työtoverisi kuvailisivat sinua?
  • Mikä aiemmista kokemuksistasi on oleellisin tässä työpaikassa?
  • Millaisessa työympäristössä työskentelet mieluiten?
  • Millaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on?

Haastattelussa kannattaa esittää myös kysymyksiä haastattelijalle. On myös ok myöntää, jos jännittää.

Sisältöjulkaisija

Sivu arviointi ja palaute